📚 Βιβλιοπαρουσίαση: Οι Δειλοί – Η εκτέλεση του Μ, του Χρίστου Αχνιώτη

📅 Σάββατο 27 Ιουλίου
🕒 19:00
👥 Χρίστος Αχνιώτης – συγγραφέας

Νουβέλα βασισμένη στο πολιτικό λιντσάρισμα και δολοφονία του ήρωα της εργατικής τάξης Σάββα Μένοικου από μασκοφόρους, μέλη και οπαδούς της ΕΟΚΑ τον Μάη του 1958 στο Λευκόνοικο της Κύπρου.

Στην κυρίαρχη ιστορία ξέρουμε την ΕΟΚΑ, ή ΕΟΚΑ Α’ που έδρασε από το 1955 ως το 1959,  ως την Οργάνωση του Απελευθερωτικού Αγώνα Κυπρίων η οποία έδιωξε τους Άγγλους αποικιοκράτες από την Κύπρο.

Όμως υπάρχει και μια “σκοτεινή όψη” της ΕΟΚΑ. Κάτω από την ηγεσία του Γρίβα, πρώην αρχηγός της ομάδας Χ στην Ελλάδα, η ΕΟΚΑ είχε έναν πολύ συγκεκριμένο ακροδεξιό ιδεολογικό προσανατολισμό. Οι ελληνοκύπριοι που δολοφονήθηκαν, κατηγορούμενοι ως προδότες,  είναι περισσότεροι από τους Άγγλους. Ένας από αυτούς ήταν ο Σάββας Μένοικος και η δολοφονία του οποίου ήταν μία από τις πολλές που έγιναν στην ίδια περιοχή και κοντινά χωριά, την δεκαετία του 50 αλλά και την δεκαετία του 70 όταν και συντελέστηκε η πιο φριχτή μαζική δολοφονία τουρκοκυπρίων. Τον Αύγουστο του 1974, οι ακροδεξιοί “αγωνιστές”, ως Δειλοί, αντί να πολεμήσουν στο μέτωπο, προτίμησαν να επιτεθούν και να δολοφονήσουν γυναικόπαιδα από 3 τουρκοκυπριακά χωριά της περιοχής. Οι δολοφονίες σε εκείνη την περιοχή έμειναν ατιμώρητες και συγκαλύπτονταν για 16 χρόνια.

Βγήκαν στην επιφάνεια μέσα από λογοτεχνικά έργα, αλλά και δημοσιογράφους της αριστεράς που τόλμησαν να μιλήσουν. Τότε δυστυχώς το ΑΚΕΛ στα πλαίσια της πολιτικής της εθνικής ενότητας κατέγραψε το επεισόδιο αλλά δεν έδωσε συνέχεια στο επίσημο πολιτικό επίπεδο.

Το βιβλίο Οι Δειλοί του Χρίστου Αχνιώτη, με μια λογοτεχνική μορφή, δίνει φως στις ιστορικές συνθήκες της δολοφονίας μέσα από προσωπικές ιστορίες από κατοίκους του χωριού, την αντίσταση της μνήμης και των ενοχών που δημιουργεί μια τέτοια αλήθεια που σπάει το επίσημο αφήγημα για μια ολόκληρη περίοδο της ιστορίας της Κύπρου.

Μέσα στις εξελίξεις που ζούμε, με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Κύπρο και την απειλή της διχοτόμησης προ των πυλών, το βιβλίο του Χρίστου Αχνιώτη είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Την παρουσίαση θα κάνει ο ίδιος ο συγγραφέας.

ΕΛΑ Σ' ΕΠΑΦΗ


Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη διοργάνωση του camping ή αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη δράση της YRE και του Antinazi Zone, έλα σ' επαφή μαζί μας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Αθήνα: χώρος 'Ρόζα Παρκς'
Αιόλου 68 – 70, στοά, 3ος
Θεσ/νίκη: χώρος 'ΤΑΚΙΜ'
Κατούνη 25, 4ος

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

6976436302
2102283018
6977646995
2310540432

Email


antinazi.yre@gmail.com